Search results
Serbia (în sârbă Србија, cu alfabetul latin: Srbija; ), [a] oficial Republica Serbia (în sârbă Република Србија, cu alfabetul latin: Republika Srbija [repǔblika sř̩bija] ), este o țară situată la răscrucea Europei Centrale [6] cu Europa de Sud-Est, în sudul Câmpiei Panonice și în Balcanii centrali. [7] .
Serbia este situată în cuprinsul a două regiuni istorico-geografice, Balcanii de Vest și partea de sud a Câmpiei Panoniei. Are granițe comune cu Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia, România și Ungaria.
Cele două provincii au o mare diversitate etnică, ca urmare a ocupației Otomane în sud și a imperiului Austro-ungar în nord. Voievodia este ce mai dezvoltată regiune în ce privește dezvoltarea economică și ce mai diversificată din Europa din punct de vedere etnic, găzduind peste 25 de comunități etnice.
Serbia, Republika Serbii (serb. Република Србија, Republika Srbija; Србија, Srbija, [s ř̩ b i j a]) – państwo w Europie Południowej, na Półwyspie Bałkańskim, śródlądowe. Stolicą jest Belgrad, walutą dinar serbski.
Originile istoriei Serbiei actuale se găsesc în migrațiile slave în Balcani, pe teritoriile conduse de Imperiul Bizantin, între secolele V-VII. Rădăcinile statului se întind până în secolul al VII-lea și se suprapun istoriei Dinastiei Vlastimirović.
Romanians in Serbia (Romanian: Românii din Serbia; Serbian: Румуни у Србији, romanized: Rumuni u Srbiji) are a recognized national minority in Serbia.
Relațiile româno-sârbe se referă la relațiile bilaterale dintre statele România și vecina ei, Serbia. România și Serbia au stabilit relații diplomatice la 14/26 aprilie 1879, la nivel de legație. La 1 ianuarie 1939 legațiile au fost ridicate la rang de ambasadă.