Search results
Cele mai celebre povești si basme pentru copii ale lui Ion Creangă, precum: Amintiri din copilărie, Acul şi barosul, Dănilă Prepeleac, Fata babei şi fata moşneagului, Povestea lui Harap-Alb, Punguţa cu doi bani, Capra cu trei iezi și altele.
- Tolstoi
Citeste online povestile si basmele scrise de scriitorul rus...
- Animale
Povești și basme pentru copii cu animale. ... (căprioare,...
- Poveste De Craciun De Charles Dickens
Citește online "Poveste de Crăciun" scrisă de Charles...
- Inul Şi Cămeşa
Citește online povestea pentru copii "Inul şi cămeşa" de Ion...
- Fata Babei Şi Fata Moşneagului
Citește online povestea pentru copii "Fata babei și fata...
- Caprele Irinucăi
Citește online povestea pentru copii "Caprele Irinucăi"...
- Punguţa Cu Doi Bani
Citește online povestea pentru copii "Punguţa cu doi bani "...
- Cinci Pâini
Citește online povestea pentru copii "Cinci pâini" scrisă de...
- Tolstoi
Ion Creangă a fost un scriitor român recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveştilor şi povestirilor sale, dar care a activat şi în cadrul bisericii în calitate de diacon sau în sistemul de învăţământ ca institutor şi autor de manuale şcolare.
Ion Creangă s-a născut la Humulești în Principatul Moldovei, fost sat care de atunci a fost încorporat în orașul Târgu Neamț, fiul negustorului ortodox Ștefan a Petrei Ciubotariul și al soției sale Smaranda. [8] Zona sa natală, învecinată cu zone puternic împădurite, [9] se afla la poalele Carpaților Orientali și era inclusă în ceea ce era atunci Principatul Moldovei.
Toți țăranii păreau convinși de argumentele boierilor afară de Moș Ion Roată. În cele din urmă unul din boieri îl invită să ridice singur o piatră mare ce se afla în grădină. Neputând s-o facă singur, Roată e ajutat de ceilalți țărani.
17 paź 2024 · Basmele lui Ion Creanga sunt opere literare de referinta, fiind cunoscute si apreciate atat in tara, cat si peste hotare. Aceste basme, precum "Punguta cu doi bani", "Capra cu trei iezi" sau "Ivan Turbinca", sunt povesti pline de invataminte, umor si intelepciune populara.
Ion Roată şi Cuza-Vodă. Între ţăranii fruntaşi care au luat parte, împreună cu boierii, cu episcopii şi cu mitropolitul ţării la Divanul ad-hoc din Moldova, în 1857, era şi moş Ion Roată, om cinstit şi cuviincios, cum sunt mai toţi ţăranii români de pretutindeni.
„Ursul pacalit de vulpe” este un basm popular scris de Ion Creanga, care prezinta interactiunea dintre doi protagonisti cu caractere opuse: ursul, o creatura naiva si bine-intentionata, si vulpea, simbol al vicleniei si al siretlicurilor.