Search results
Bu çalışmamızda Türk kültüründe erdem/fazilet kavramının insan karakteri üzerindeki etkileri üzerinde durulmaktadır. Ahlak felsefesinin araştırma alanına giren erdem kavramı Türk yazı dili ve kültürünün kıymetli hazinesi Kutadgu Bilig’de de çokça yer almış bir kavramdır.
Dine göre erdem nedir? Dinin doruğu ahlâk, ahlâkî eylem ve davranışların içselleştirilmesi ise fazilet/erdemdir. Erdem, hem klâsik Batı Felsefesinin, hem de İslâm ahlâk ve düşünce dünyasının konu başlıklarından biridir. Hikmet erdeminin altında yer alan erdemler nelerdir?
30 kwi 2024 · Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; öğrenci profili, beceriler çerçevesi, erdem-değer-eylem modeli, sistem okuryazarlığı, alana ait bilgi kümeleri bileşenlerinden oluşan bütüncül bir modeldir.” diye başlamaktadır.
Adudiyye’de ortaya koyduğu ikincil erdemlere ve erdemsiz-liklere değiniyoruz ve bunları tablolar hâlinde İbn Sina ve Gazzali’deki kavramlar ile mukayese ediyoruz. Anahtar kelimeler: Aristoteles, İbn Sina, Gazzali, Taşköpriza-de, Şerhu’l-Ahlâki’l-Adudiyye, ahlak, erdemler, erdemsizlikler. Dîvân DİSİPLİNLERARASI
17 lis 2019 · Erdem, insanın kendini aşma gücüdür. Kendini aşmak, evrensel oluşuma, her an biraz daha artan bir çapta katılmak demektir. İnsanın kendini aşması, sürekli olarak her an artan bilginin ve eylemin gerektirdiği bir zorunluluktur. Erdem, esas olarak üstünlük, mükemmelliktir.
erdem Antik Yunan’da Sokrates, Platon ve özellikle de M.Ö. 4. yüzyılda Aristoteles ile başladığını söyleyebiliriz. Erdemin ne olduğu, erdemlerin kaynağı, erdem-mutluluk ilişkisi gibi temel konular bu dönemlerden itibaren tartışılmaya başlanmıştır. Modern Batı kaynaklarında ise erdem “insanı tinsel
18 lip 2020 · ERDEM (yun. arete; lat. virtus; fr. vertu; alm. Tugend; ing. virtue) Ahlaki yetkinlik. İyiye yöneliş ve kötüden kaçışın getirdiği ruhsal sağlamlık. Düşüncede ve davranışta iyi niteliklerin bir araya gelmesiyle belirgin ahlaki olgunluk durumu. En genel anlamda erdem iyiyi isteme eğilimidir, hatta iyiyi gerçekleştirme alışkanlığıdır.